Що таке домашній бюджет і чому він є одним із найважливіших елементів особистих фінансів?

Домашній бюджет є необхідним елементом в домашніх фінансах. Дає почуття контролю над життям, впевненості, а навіть підказує, що треба робити, коли нам знову бракує грошей до зарплати. Часто його плутають із нудним списуванням витрат, а дехто після кількох місяців невдач піддається і залишає це. Сьогодні покажу базові кроки, як вести бюджет, а також поділюся практичними порадами.

Робити бюджет – це сказати своїм грошам куди мають іти, замість того, щоб потім дивуватися, куди вони розійшлись.” (John C. Maxwell). Яка є твоя фінансова ціль сьогодні? Можливо, вийти з боргів, відкласти на машину чи освіту дітей, отримати контроль над своїми фінансами чи щось інше. Бюджет це те, що ти мусиш робити в будь-якому випадку!

Цього разу тексту буде більше, ніж в попередніх постах, тому сідай зручніше (може, навіть з горнятком чаю) і налаштуйся на робочу атмосферу 🙂

Мені здається, що момент, коли я сів і на папері склав свій перший повноцінний бюджет, був одним із ключових в моєму фінансовому житті. Принаймні, на його початку. Ще перед цим, бувало, записував в зошит найбільші витрати протягом місяця, щоб “на око” зрозуміти скільки витрачаю на харчування. Тому я почав стежити, куди йдуть мої гроші протягом місяця. Не знаю чи це мені сильно помагало. Проте, реальний прогрес відчув, коли почав робити повноцінний бюджет. Після перших кількох разів в мене склалось враження, ніби я отримав підвищення зарплати 🙂

Отже, що таке бюджет і як його робити? Бюджет – це план на найближчий місяць. Він складається з кількох частин.

1) Його перша частина – це планування доходів і витрат наперед.

Перед початком календарного місяця ви сідаєте і виписуєте в частині Доходи всі ваші гроші, які маєте чи будете мати до використання протягом місяця. Це стосується вашої зарплати, зарплати вашого партнера, залишки з минулого місяця, премія, відсотки з депозиту чи інших інвестицій, продаж речей і т.д. Все це виписую, додаю і маю план доходів готовий. На жаль, ця приємна частина не займає багато часу 🙂

Далі планую свої витрати. Тут йде мова про витрати сталі щомісячні (харчування, транспорт і т.д.) і витрати, які понесу суто цього місяця (покупка книги чи взуття). Поради, як полегшити планування:

  • Мати конкретні категорії витрат, на початок до десяти, щоб не ускладнювати процес. Потім, коли складання бюджету буде для вас простішим, то при потребі можна їх розбудувати. До цього посту додам файл з назвами різних категорій. Також їх можна знайти в інтернеті. Звичайно, використайте або змодифікуйте їх так, як вам зручніше.
  • Подавати суми на витрати приблизно. Їх можна завкруглити до дясятків/сотень гривень. Не витрачати багато сили і енергії на точність.
  • Неточний бюджет – це краще, ніж взагалі без нього! Головне взятись, сісти і зробити. Не відкладати на наступний раз!
  • І знову, якщо бюджет виявиться неточним, то це і так добре, бо при складанні бюджету наступного місяця, ви можете використати свій попередній досвід. Щоразу у вас буде виходити краще. Пам’ятаємо, practice makes perfect.
  • Ти можеш сісти і скласти бюджет сам, але якщо маєш сім’ю, то це чудова можливість попробувати скласти його разом. Окрім різних переваг, це також збільшить шанс, що дотримаєтесь плану, бо вже будете, так би мовити, на “одній хвилі”.
  • Для планування можна починати навіть з картки А4, хоча для багатьох зручнішим буде файл в Екселі, або навіть спеціальна аплікація на мобільному чи компютері.

2) Наступним є планування нерегулярних витрат, тобто таких, що бувають один/кілька разів на рік. Як їх планувати і чому це важливо я напишу в окремому пості. Це робимо раз на рік. Потім, при потребі, можемо їх модифікувати.

3) План на заощадження.

Ті гроші, що залишилися (доходи – заплановані витрати) (крок 1), потрібно розділити на заощадження. Наприклад, одну частину відкласти на фонд нерегулярних витрат (ФНВ, крок 2), а іншу – на фінансову подушку безпеки (ПБ). В народі кажуть – “на чорний день”. На деякі покупки (авто, телефон чи поїздка на море) можна збирати окремо від ФНВ, докладаючи гроші, що ще залишились незаплановані.

Зрозуміло, що якщо маю якісь борги, то свої “забаганки” прийдеться відкласти на потім. В цьому випадку, після планування обов’язкових речей (крок 1 і 2), решта грошей варто відкладати на сплату боргів.

Отримавши зарплату і склавши бюджет, важливим є відразу ж відкласти частку грошей, яка запланована на заощадження. Таким чином у тебе буде більше шансів не піддатися спокусі витратити їх на щось незаплановане. А коли б справді стався форс-мажор, сфінансуєш це зі своїх заощаджень для нерегулярних витрат (ФНВ). В крайньому випадку з ПБ. Це може не раз врятувати від боргів.

От ми і закінчили планування бюджету. Ти вже знаєш скільки маєш грошей на місяць, скільки піде на витрати, скільки тобі залишиться, щоб відкласти на фонд нерегулярних витрат, фінансову подушку безпеки і т.д. Хух…

Далі починається місяць і починається наступна, можливо, менш приємна частина – слідкувати і записувати реальні витрати. Хоч багато людей не дуже любить нотувати витрати (повір, ти не один такий), але разом з плануванням бюджету це дає велику користь для наших грошей і більший контроль над ситуацією. Детальніше про нотування витрат і способи, як цей процес зробити простішим, я опишу в іншому пості. Ще тільки скажу, що плануючи і потім контролюючи куди йдуть гроші, часто побачимо, в яких сутуаціях вони витікали без потреби.

Завантажити шаблон бюджету (версія UA) – excel

Посилання на сайт польського блогера Міхала Шафранського, на якому можна скачати шаблони в інших валютах (польською мовою):
https://jakoszczedzacpieniadze.pl/budzet-domowy-2021-szablon-arkusz-excel

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.