5 Причин чому ти ніколи не вийдеш з боргів

https://seekingalpha.com

Якщо ти багатий і хочеш мати фінансові проблеми, або якщо ти небагатий і хочеш далі залишатись там де ти є, тоді продовжуй читати. Сьогодні ми поговоримо про те, що треба робити, щоб завжди бути комусь винним і так ніколи не вилізти з боргів.

Отже, 5 причин, через які ти ніколи не позбудишся боргів:

1. Ти не знаєш, якою конкретно є сума твоїх заборгованостей

Знати конкретно скільки ти повинен віддати — це перший крок до виходу з боргів. Не знаючи яку суму заборгованості маєш, ти не зможеш скласти план, як і коли ти з них вийдеш.

2. Ти платиш тільки мінімальні суми по кредитам

Якщо ти маєш кредит, наприклад, на кредитках, то ти здивуєшся скільки часу і відсотків тобі прийдеться сплачувати борг, якщо будеш це робити мінімальними дозволеними сумами.

Ось цікавий приклад, який я колись знайшов в одній статті:

Нехай в тебе борг $5000, 15% річних, а мінімальний місячний платіж 2%. Якщо ти вирішиш не сплачувати свій борг наперед, а триматись мінімальних платежів, то це тобі займе… 27 років! Повна сплачена сума буде $12,508 — в 2.5 рази більша від початкової позики.

Для прикладу, якщо вирішиш платити 5%, то це тобі займе вісім років і знизить сплачені відсотки до $1,600 замість $7,500 при мінімальних 2%.

Як бачиш, навіть якщо більший місячний платіж буде неприємним спочатку, це зекономить тобі тисячі на самих відсотках протягом кількох років. Ці “тисячі” зможеш витратити для чогось кращого, ніж віддавати гроші банку.

3. Ти взяв надто велику іпотеку

Спеціалісти з особистих фінансів рекомендують, щоб місячний платіж за іпотеку не перевищував 25-30% сімейного бюджету, і одночасно, щоб іпотека була на 20 років максимум.

Чому місячний платіж має бути до 30% зарплати? Бо у випадку тимчасових фінансових труднощів така сума не буде для тебе серйозною проблемою.

Коли б ти щомісяця віддавав 50% своїх доходів тільки на іпотеку, то ти не будеш мати практично ніякого прогресу по фінансах. Бо ще треба буде покрити комунальні послуги, продукти, транспорт, одяг, непередбачувані витрати і так далі. Про інвестиції говорити тяжко в такій ситуації.

Навіть якщо в сім’ї заробляють двоє. Як тільки одна людина тимчасово втратить роботу, скільки тоді тобі залишиться грошей після оплати за іпотеку? Коли ти сам заробляєш, то навіть не хочеться думати про це… Отже, якщо житло, яке ти б хотів купити не підходить під цю формулу, це означає, що воно тобі не по кишені.

4. Ти не маєш відкладених грошей на непередбачувані витрати

На блозі я вже кілька разів про це писав. Всяке в житті буває, пральна машина поламалась, щось із авто, звільнення з роботи, стоматолог і т.д. Якщо не мати фінансової подушки безпеки на “чорну годину”, ти так і не перестанеш зичити гроші.

5. Ти маєш почуття, що ти заслужив на щось, що тобі не по кишені

Всі мають такі моменти, коли ти працюєш, стараєшся, а в тебе зараз просто немає грошей на ту машину чи поїздку на море. Або новий айфон.. Думаєш, що ти заслужив, і придумавши “раціональну” причину, зробиш нерозумну покупку в кредит.

Тут допоможе наступне правило: “Якщо я не маю грошей на цю покупку, то це означає, що я на неї ще не заслужив”. Це не означає, що так буде завжди, але поки що, в цей момент — ні.

Ясно, що час від часу корисно себе побалувати, але це не повинно робитися в борг. Найкраще наперед планувати, яку частину доходу призначиш на інвестиції, а яку частину на “забаганки”.

6. (Бонус) Надто висока процентна ставка

Якщо ти в боргах, то одна з найгірших речей, яку можеш зробити — це позичити в лихварів під високу процентну ставку. Як правило, люди на таке погоджуються, щоб тимчасово погасити платіжку за інший борг. Це дорога в нікуди.

Серйозно, це тільки погіршить ситуацію. Тимчасовий “спокій” вже скоро породить ще більший шторм. Якщо не можеш сплатити платіж по кредиту, треба швидко повідомити позикодавця і пояснити причину. Якщо причина поважна, наприклад, втрата роботи, хвороба чи інше, було б добре показати відповідну довідку. Часто банки в таких ситуаціях погодяться на кредитні канікули.

Навіть якщо б тобі мали додати штрафні кошти за запізнення, це буде краще, ніж взяти у іншій фін. установі ще одну позику. В критичних ситуаціях варто домовитись про консультацію з юристом, який підкаже, що робити і допоможе з відповідними бланками.

Одним із таких людей є адвокат Сергій Гула. Його ютуб канал: Сергій Гула

Рекомендовані статті:

Як вийти з боргів?

Як отримати підвищення зарплати?

Кожен повинен мати фінансовий план. А який маєш ти?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.