9 Способів, як забезпечитись від інфляції

Всі додруковують готівку. Штати, Європа, Азія. Друкують і то багато. Заборговані по шию, держави пробують обезцінити свої борги, тим самим збільшуючи інфляцію.

Інфляція — це коли сьогодні ти за 100грн купиш макарону більше, ніж через рік. Або через місяць. Або й через тиждень.. Тобто інфляція — це знецінення валюти.

Офіційна інфляція (ІСЦ), яку рахують державні статисти, як правило, є ще нижчою, ніж реальна. Все-таки це тільки дані, якими можна маніпулювати.

Так чи інакше, через рік твої 1000 доларів в шкарпетці будуть варті менше, ніж сьогодні. І це неприємно. Тому сьогодні поговоримо про кілька міфів, повязаних з інфляцією, а також про способи, як можна (і треба) забезпечувати свої тяжко зароблені гроші.

Спочатку про міфи.

1. По-перше, те що інфляція (навіть мала) є корисною — дуже узагальнена і перебільшена маніпуляція. Для більшості людей зростання цін на продукти, одяг, житло, транспорт і комуналку не є добре. Терплять через це практично всі — від пенсіонерів і студентів до забезпечених людей середнього класу.

Люди повинні усвідомлювати, що будь-яка, а особливо висока інфляція — це додатковий податок від наших доходів. Її рівень — це в основному результат роботи конкретних чиновників.

2. Міф другий: позичальники виграють від інфляції, а тому варто брати кредити.

Здається, що все логічно. Під час вищої інфляції з кожним роком мій борг обезцінюється. І хоч номінально це далі, наприклад, 100 тисяч, проте за них вже менше можна купити, а отже “мій кредитор в мінусі, а я в плюсі”.
Ті, хто взяли іпотеки і інші більші кредити на бізнес перед Майданом зараз тільки хитають головою “ну канєшно, дуже в плюсі…. Справа в тому, що крім високої інфляції росте також процентна ставка на кредит. І якщо вона тобі виросте навіть на 5-10%, то місячна рата, яку маєш сплачувати, може вирости на 30-50%.

Наприклад, ти заробляєш $1000 і платиш за іпотеку $300 в місяць. Після підняття ставки на 5% тобі прийдеться платити $400, а то й більше. Можеш знайти кредитний калькулятор і погратись з цифрами, щоб краще зрозуміти, як це працює.

В такі штуки можна заходити тим, хто вже добре заробляє з кількох джерел доходів і має пристойну суму грошей правильно заощаджену.

Приклад з життя:

Один чоловік десь рік тому розказував, що планує взяти якнайбільший кредит на купівлю землі на Майорці. Він там живе і контролює віддалено свої бізнеси. Надіється, що через високу інфляцію його борг за кілька років частково обезціниться і він “виграє” на цьому. Признається, що знає, що за якийсь час через високу інфляцію можуть підняти процентну ставку на кредит і прийдеться платити набагато більше.

Його план полягає в тому, що як тільки іспанська влада це зробить, він швидко продасть частину активів (акції, золото, інше) і просто сплатить весь борг. Поки не підняли — користується, а піднімуть — сплатить і все.

Як бачиш, в основному, тільки багаті собі можуть дозволити на такі маневри. Інакше це дуже ризиковано. Більшість справді багатих людей не рекомендують брати кредити на перший бізнес чи активи.

А тепер поговоримо про способи забезпечення від інфляції. Основні принципи — це інвестування і диверсифікація активів, в тому числі географічно. В залежності від твоєї матеріальної ситуації і схильності до ризика, одні тобі підійдуть більше, ніж інші.

9 способів, як забезпечитись від високої інфляції


1.Нерухомості.

Тут в принципі все зрозуміло — земля, особняк під містом, квартира під оренду і т.д.

Якщо хтось думає прикупити собі щось в Європі, то рекомендую спочатку дослідити політичний настрій в країнах. В деяких з них (Португалія чи та ж Іспанія) мають велику схильність до соціалізму, а навіть комунізму. Дискусії про виборочну конфіскацію житла “для добра бідних” і “допомоги в боротьбі з пандемією” звучать не лишень з уст радикальних лівих в жовтій пресі, але навіть в законодавчих структурах країн.

2. Акції на біржі.

В основному ті, які виплачують дивіденди останні 5-10-20 років і не є переоцінені (тобто мають добрі фундаментальні показники). Перед тим, як робити великі покупки на біржі, краще спочатку потратити трохи часу і розібратись в цій темі. Якщо ти початківець, то подумай про фонди з доброю історією або деякі ETF на історично перевірені індекси.

3. Продукти і інші речі додому.

Деякі продукти можуть без проблем стояти навіть 2 роки. І дуже ймовірно, що їхня ціна буде продовжувати рости. То чому б не закупитись на запас по сьогоднішній ціні? За ці два роки ціни піднімуться на кільканадцять або й кількадесять відсотків.

Посиди в інтернеті і склади список таких продуктів, які ти споживаєш так чи інакше і якщо вони довго не псуються — дізнайся, як їх зберігати і купи на запас. Це може бути: рис, фасоля, горох, сочевиця, сушені фрукти, мед, цукор, сіль, деякі види горіхів і т.д.

Речі до офісу або дому, які і так плануєш купити пізніше: папір до принтеру, мило і інші речі до ванни, які можуть стояти роками і не псуватись. Купиш зараз наперед і зекономиш на потім. Подумай, що б це могло бути в твоїй ситуації.

Не варто купувати на потім деякі види електроніки, яка швидко падає в ціні і з часом псується. Наприклад, мобільні телефони.

4. Золото і срібло.

Я все ще особисто не переконався до цього і наразі зосереджуюсь на інших активах, які дають cashflow, але якщо в тебе з доходами все дуже добре і хочеш частину зберегти в довшій перспективі, то 10-20% можна тримати в золоті і сріблі. Перевага золота над сріблом в тому, що воно займає в 80 разів менше місця — на сьогодні ціна золота за унцію (31грам) ~$1800, тоді як за срібло ~$22-23.

Звичайно, спочатку варто розібратись в цій темі: як і чому краще купляти анонімно, як не переплачувати, на який період варто купляти, де купляти, щоб не обманули і так далі.

5. Різні валюти

Завжди добре мати частину капіталу в готівці. Це на випадок непередбачуваних ситуацій, а також, щоб вчасно зреагувати і використати нагоду для інвестицій. Тут важлива стабільність валюти. Крім доларів і євро, такою історично є також швейцарський франк.

6. Інвестуй в себе – щоб разом з інфляцією також заробляти більше

Хто не рухається вперед, той рухається назад. Розвивайся: проходи курси, читай книги, освоюй нові здібності і так далі. Профілактика здоров’я: вітаміни, фізична активність, відпочинок на природі, добре оточення, проактивне обстеження раз на рік і т.д.

Подумай, що тобі треба поміняти або покращити, щоб вийти на вищий рівень по доходах?

7. Матеріали для бізнесу.

Приклад 1. Фірма яка робить крісла.

Вони після першого локдауну замовили з Китаю більше тканини і інших матеріалів – на два роки вперед, бо не знали чи будуть доступні через проблеми з логістикою. Крім того що це було розумно з бізнесового бачення, вони тим самим добре зекономили на інфляції. Бо всі гроші (крім фінансового буфору) використали на покупку матеріалу — і все ще ним користуються, а він подорожчав.

Приклад 2. Видавництво, яке продає книги онлайн

Після вдалого сезону видавництво вклало лишні гроші в друк нових екземплярів своїх топових книг наперед. Розуміючи, що ціни будуть потихо рости як на друк, так і на папір, вони “затарились” наперед, навіть якщо б частину книг змогли продати через 2-3 роки.

Дисклеймер 1: перед тим, як щось для бізнесу замовиш, зверни увагу на матеріали/продукти, ціна яких міняється сезонно – щоб випадково не купити щось на 30% дорожче тільки тому, що це одна пора року, а не інша.

Дисклеймер 2: оскільки ціни на буд.матеріали вже і так сильно виросли, якщо працюєш в цій сфері, дізнайся детальніше, що було б розумно закупляти зараз, а на що навпаки краще зачекати.

8. Піди поговорити з шефом про підвищення зарплати

Шеф також є людиною. Він також ходить в магазин і бачить, що ціни ростуть. Хоча інфляція для мене не є аж таким крутим аргументом на підвищення зарплати, проте, якщо ти вже три роки працюєш без підвищення — можливо, цього буде достатньо.

Кращим (або додатковим) аргументом буде те, що ти прогресуєш, розвиваєшся і даєш більше користі як працівник зараз, ніж тих 2-3 роки назад, коли тебе тільки взяли на роботу. Більше про підвищення зарплати можна почитати тут

9. Починай нові проекти в себе в фірмі

Якщо ти власник бізнесу, подивись, що б ти міг додати до свого асортименту продуктів чи послуг. Щось, що в твоєму випадку не дуже важко було б приготувати.

Наприклад, якщо ти проводиш курси іноземних мов з англійської, іспанської та польської, то можна додати ще одну мову, наприклад, італійську, турецьку або німецьку. Маючи готові програми, приготувати нову тобі або твоїм працівникам буде легше, ніж якби ви мали це робити з нуля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.