Як Отримати Підвищення Зарплати

 “В основному нам платять за вартість, яку ми вносимо на ринку праці”
Джим Рон

Сьогодні ми порушимо цікаву і захоплюючу тему — як отримати підвищення зарплати. Недавно, після чергового підвищення в моїй компанії я подумав про свої попередні 5-6 років праці і помітив, що за цей період часу моя зарплата збільшувалась 5 або 6 разів (в залежності, від якого моменту рахувати).

Саме тому я вирішив поділитись з тобою своїм баченням і порадами, які можуть і тобі допомогти систематично і протягом часу збільшувати фінансову складову, працюючи на ставці. Всіх порад в одну статтю на блозі втиснути не вдасться, але в цій частині постараюсь подати практичні речі.

Скажу наперед, якщо ти шукаєш тут швидкого способу на гроші, або підказок, як зманіпулювати шефом на роботі, — тоді можеш не тратити час і шукати інші статті в інтернеті… бо тут прийдеться трохи попрацювати.

На кінець лютого 2021, я перевіряв, працівник в Макдональдсі (далеко не найгірша робота) в Києві може заробляти до 10 тисяч гривень після відрахувань податків. Новий виконавчий директор фірми IBM, наприклад, “почне з $1.5 мільйонів на місяць” (плюс мільйонні бонуси ). Чому так? 🙂

Розберемо, які взагалі є способи збільшення заробітку, працюючи на ставці:

  • зміна обов’язків або посади на кращу (яка веде за собою вищу зарплату)
  • підвищення зарплати через ефективність
  • зміна роботи або зміна кар’єри
  • додаткові години (або проекти) на роботі
  • річні / квартальні премії
  • збільшити число продаж (якщо отримуєш від них відсотки як торговий агент)
  • інше

Тепер упорядкуєм кілька речей, щоб зрозуміти реальність

Як би це прикро не звучало, але для фірми працівник завжди означає витрати, бо йому треба платити зарплату. І якщо вже працівника взяти на роботу необхідно, то тільки в тому випадку, коли він вносить більше вартості, ніж виносить.

Звучить логічно, бо інакше підприємство буде на мінусі і з часом закриється. Ясно, що є вийнятки такі як державна робота, але зараз ми говоримо за нормальний бізнес на ринку праці.

Отже, щоб заробляти гроші на роботі, ти маєш вносити вартість. Це може бути як відносно проста робота, наприклад, продавцем в магазині, так і дуже відповідальна, як CEO в IBM (про якого я вже згадував), Coca Cola чи інших світових лідерів в своїх сферах. У всіх випадках працівники вносять вартість і отримують “подяку” у вигляді зарплати і бонусів.

Тому перша думка про те, що треба робити, щоб мати зарплату вищу від середньостатичної — це:

1. Давати вартість вищу, ніж середньостатистичний працівник.

Це означає братись за роботу і важливі проекти, які ніхто не хоче робити, підносити кваліфікації через курси, книжки і ментортво, щоб вміти робити те, що мало хто вміє. Це означає спілкуватись із шефом, щоб дізнатись, що для нього є важливим, що він очікує від тебе і чи ти рухаєшся в доброму напрямку.

В деяких компаніях цілі і стратегія на найближчий рік чи кілька років детально планується і відповідно комунікується. В таких випадках трохи простіше зрозуміти, чим ти можеш бути корисним в своєму департаменті, які “болючі” моменти має твій шеф або навіть шеф твого шефа.

Пам’ятай, навіть якщо ти працівник, все одно ти працюєш на себе і свою репутацію. Твоя історія і твої тепершні кваліфікації показують наскільки цінним кадром ти був, є і можеш бути для підприємства.

2. Бути у відповідному місці, де готові платити за добру роботу.

Подивись, чи в даному місці взагалі є можливість робити щось більше. Деколи буває так, що щоб розвиватись і ставати більш цінним працівником, тобі треба піти далі: чи то в інший відділ чи до іншої компанії. А можливо, навіть поміняти кар’єру.

Вже через півроку роботи в науковому центрі (моя перша робота на півставки після університету), я мав змогу оцінити мої перспективи і можливості, а тому вирішив поміняти кар’єру. Я проходив багато онлайн курсів з ІТ і через кілька місяців мені вдалось попасти на entry level в одну з IT компаній. Як можеш здогадуватись, перспективи діаментарльно помінялись.

Перспективна сфера не означає, що ти мусиш бути експертом в ній. Наприклад, в ІТ сфері працює багато людей, які не дуже знаються на інформатиці: це менеджери, проджект-менеджери, scrum master, бізнес-аналітики і т.д. І навпаки, ти можеш працювати в фінансовій чи медичній компанії, яка шукає професійних і надійних інформатиків, бухгалтерів, HR, і т.д.

І взагалі, з власного досвіду і досвіду моїх успішних знайомих можу сказати, що вміла зміна компанії кожних кілька років — це найефективніший спосіб заробляти більше.

3. Communication is a key.

Дуже добре є навчитись ефективно спілкуватись, тобто говорити і слухати. Звучить банально, але у всіх нас буває з цим проблема. Ти можеш бути супер кваліфікованим, працювати 10 годин замість 8, але якщо в тебе проблеми з комунікацією, то можеш стати черговим прикладом “обіженої” людини, яка “так тяжко працює, але ніхто її не цінує, а інші нероби нічого не роблять, але чомусь більше заробляють”.

Саме тому треба говорити шефу, що ти робиш, що хочеш зробити краще і чому тобі здається, що це має сенс. Дізнатись його точку зору на це.

Якщо ти hard-worker, який вміє спілкуватись, твої шанси різко виростуть. Після кількох успішних справ, коли твоя цінність для компанії виросте і буде більш видимою, коли правильно заговориш про підвищення (якщо не отримаєш його ще раніше), все пройде позитивно.

4. Психологічні бар’єри, які заважають запитати про надбавку.

1. Питання стресу чи боязні заговорити про підвищення зарплати присутні в більшій чи меншій мірі у кожного. Крім того, така розмова є незручною також для другої сторони. Варто памятати, що всі ми люди і тут немає нічого страшного, якщо ти переживаєш.

Але говорити треба, бо чим більше такого досвіду здобудеш, тим простіше буде наступного разу. І наступного. І ще наступного… 🙂 Чи ти хочеш зупинитись на своїх 5-7-15-30 тисячах грн? Якщо не почнеш і працювати і пробувати говорити, зарплата сама вверх не піде!

Кілька моїх знайомих розказували, що шукаючи роботу, деколи протягом місяця мали по 10-15 співбесід вживу. Спочатку то був стрес, але після такого тренінгу наступні розмови проходили набагато краще. Це практика.

2. Рекомендую також прочитати мої пости про стрес і як з ним справлятись: Частина 1 і Частина 2

Кілька хороших варіантів і план, що маєш говорити і робити, дає певний рівень спокою. Якщо ти “тяжелый случай”, допомогти може кілька разів проговорити вдома чи перед кимось те, що хочеш сказати своєму менеджеру.

3. Наступна важлива річ – це здорова впевненість в собі.

  • Згадай, як ти отримав цю роботу, що за той час, відколи ти тут, було зроблено і чого ти навчився.
  • Дізнайся, скільки реально заробляють інші люди, які виконують подібні обов’язки і мають подібні кваліфікації, як ти.
  • Подумай і запиши на картці три числа: скільки отримуєш зараз, скільки на твою думку твоя робота реально мала б коштувати і скільки ти хочеш заробляти.
  • Можливо, варто пройти який курс, або взяти проект, дякуючи якому ти чогось нового навчишся і станеш більш цінним працівником на ринку праці.

5. Тактичні моменти.

– Коли найкращий час, щоб поговорити з шефом? – Як казав класик: Завжди і ніколи” 🙂 Спочатку це ти маєш бути готовим і вірити в те, що заслуговуєш більше заробляти. Колись давно в статтях вичитав, що найкраще, щоб це було в другій половині дня, після обіду.

– Пам’ятай про мудру американську приказку: “Скрипляче колесо отримує олію”. Якщо не вийшло за першим разом, не бійся повторити спробу і поговорити ще раз через кілька тижнів чи через місяць.

– Шантаж і маніпуляції. Особисто я б уникав шантажу в принципі, в тому числі речей типу “або надбавка, або я звільняюсь” чи інших маніпуляцій.

Одночасно з цим, якщо все справді затягується і ти вже кілька разів почув відмову або “ще почекай”, є цілком нормальним закомунікувати щось типу: “якщо чесно, я справді хотів би тут залишитись, мені подобається атмосфера і сама робота, хочеться робити більше, але через фінансову складову мені просто прийдеться активно шукати іншу роботу”.

Але кажи це все тоді, коли ти справді так вважаєш, і якщо це так, то ти б вже мав вислати хоча б кілька резюме, щоб дослідити реальну ситуацію з роботою і зарплатами.

– Сума vs. Відсотки. Якщо ти приготувався до розмови наперед, тобто почав хоча б 2-3 місяці назад зі своїх кваліфікацій і обов’язків, то є велика ймовірність, що отримаєш позитивну відповідь. Тому май на увазі, що шеф може тобі дати логічне питання: “Скільки?” 🙂 Наперед подумай, яку надбавку ти вважаєш справедливою і поясни чому.

Якщо ти тільки на початку кар’єри і заробляєш відносно небагато, то краще сказати конкренту суму (в доларах чи в гривнях). З іншого боку, якщо ти вже маєш досвід і заробляєш високу суму, тоді варто говорити у відсотковому відношенні, наприклад, 20%.

Надіюсь, на початок маєш, що осмислити і над чим попрацювати, щоб отримати підвищення. В другій частині опишу наступні важливі речі, на які треба звертати увагу, щоб твої доходи з роботи продовжували рости протягом часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.