Будеш Багатим чи Бідним?

Класно було б дізнатись чи те, як живеш зараз і розпоряджаєшся фінансами робить тебе більш багатим чи бідним. Так би мовити, дізнатись, чи в доброму напрямку рухаєшся. Перевір!

З попереднього посту знаєш, що узагальнюючи, майже вся фінансова мудрість зводиться до простого рівняння: доходи – витрати = заощадження. Тому знову, трохи узагальнюючи, людей можна поділити на 3 групи. Зараз скажу які, а ти постарайся вгадати, котрі з них мають шанси бути матеріально забезпечиними.

Група 1: Витрачають більше, ніж Заробляють.

А це означає, що живуть в більших чи менших боргах. Почну з того, що це люди дуже добрі і нікому не хочуть відмовляти 🙂 Це ті, для яких бути модним зараз є важливіше, ніж думати, що буде їсти завтра. Як їм сьогодні не вистачає на айфон, вони візьмуть його в кредит. Вони думають, що тяжко працюють (а я й не сперечаюсь!), тому заслуговують на канікули закордоном. А оскільки не вдалось відкласти на це протягом року, то можна це зробити в борг. І так далі. В основному, маю на увазі тут людей, які з різних причин беруть кредити та інші форми заборгованості задля покупок. Звичайно, до цієї групи належать також люди, які мають серйозні проблеми з фінансами – їм вже не вистачає зароблених грошей, щоб динамічно сплачувати борги. Тому позичають гроші в одних, щоб віддати борг іншим.

Про борги і як виходити з них ще пізніше поговоримо.

Група 2: Витрачають приблизно стільки, скільки й Заробляють.

А це означає, що живуть “під нуль” і або мають мало які відкладення, або просто не мають ніяких. Ці люди хоч і не є аж такими добрими і хорошими, як попередня Група 1, але також хочуть всім платити. Отримали зарплату і зразу побігли всім її роздавати: по магазинам, базарам, ресторанам, кіно, різні інші послуги і розваги. І в кінці місяця перед черговою зарплатою мають кругленький нуль. Колись і я належав до цієї групи, аж доки мені не прийшла думка: “А що я буду робити, якщо втрачу роботу? Або щось інше станеться і треба буде заплатити за щось? В мене ж нема відкладень ніяких!” Я розумів, що можливо батьки поможуть, або потрібно буде “залазити” в борги. Але цього мені дуже не хотілось.

Думаю, ти вже здогадуєшся, хто це, люди з Групи 3.

Група 3: Витрачають менше, ніж Заробляють.

Це люди реалісти. Вони відчувають відповідальність на собі. Їх більше цікавить їхня реальна ситуація, а не як вони виглядають назовні (наприклад, для сусідів). Вони знають, що “неважливо скільки ти заробляєш, важливо скільки в тебе залишається вкінці місяця”. Ці люди свідомо виділяють час на роздуми і працю над своїми фінансами. Читають добрі книжки і блоги, роблять бюджет, не витрачають грошей, яких ще не мають (покупки в борг), стараються збільшити доходи, вміють зі здоровим глуздом економити і т.д.

Що станеться, коли кожного місяця в тебе будуть зайві гроші, які ти відкладаєш на конкретну ціль, не пов’язану з покупкою шмоток та інших речей (наприклад, фінансовий буфор чи інвестиції)? Кількість цих грошей почне неминуче збільшуватись ;), а ти почнеш таким чином багатіти.

Про те, як іти цією дорогою, які навики і звички в собі виробляти написано багато класних книг. Я буду на блозі це показувати також.

Надіюсь, ти вже знаєш, в якій групі знаходишся. Для тих, хто трохи падає на дусі, скажу, що важливо не те, де ти знаходишся зараз, але – куди йдеш. На блозі буду подавати різні способи, ідеї і мотивації як покращити свою ситуацію. А тобі, хто витримав аж до кінця цього посту, бажаю гарного дня і сповнення твоїх фінансових мрій і планів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.