9 Порад Як Читати Більше Книг

 і отримувати задоволення від процесу

Колись я почув цікаву цитату: “Через 5 років ти будеш тією ж особою, що й сьогодні, за вийнятком людей, яких ти зустрів і книг, які прочитав”. Сьогодні поділюсь порадами, як без проблем читати 12 (і більше) книг протягом року і тим самим змінювати себе на краще.

Чому читати — це класно?

Кожен із нас знаходиться на якомусь місці в цьому світі і тому бачить світ і різні ситуації тільки зі своєї перспективи. Суб’єктивно. Читаючи книги, ми розширяємо свій горизонт, починаємо бачити те, чого з нашого “місця” навіть не видно. А те, що видно, можемо побачити в інших барвах і почати розуміти більш чіткіше.

Читати книги — це класно. Просто уяви, хтось прожив, наприклад, 5-10 років, досліджуючи якусь справу, працюючи в якійсь області. Потім потратив ще кілька місяців (або років), щоб свій досвід і знання зібрати, організувати і на кінець подати у вигляді книги.

І суть полягає в тому, що ми маємо доступ до тієї інформації, просто прочитавши книгу за 1-2 тижні.

Чому я почав читати?

Я це помітив 1-2 роки після закінчення університету. Помітив, що успішні люди читають книги. Шукають натхнення, нові ідеї, практичні вказівки, способи обминути проблеми на своїй дорозі.

Успішні люди з різних професій читають книги. І то багато. Деякі прямо на моїх очах подвоювали / потроювали свої заробітки, працюючи на ставці. Інші відкривали бізнес, міняли кар’єру. І я помітив, як вони звертали увагу на те, що важливу роль в цьому зіграло читання книг.

Отже і я почав читати книги. Добра частина з них була через рекомендації, тому й попадались в більшості цікаві і корисні. В деяких я був прямо таки заохочуваний покласти за ціль читати мінімум 1 книгу на місяць. І з часом виявилось, що це не тяжко.

Нижче подаю поради, які я раніше почув чи прочитав з різних ресурсів і якими часто користуюсь.

9 порад, як легко читати 12 (і більше) книг на рік

1. Тримай книжки в різних форматах

Це можуть бути звичайні книжки з магазину, а також ебуки та аудіобуки.

2. Постарайся мати завжди під рукою.

Маючи книжки в різних форматах дуже спростить цю задачу. Можна без проблем мати навіть сотні книг на ебуці (наприклад, Kindle), смартфоні або планшеті. Будь-який з цих девайсів буде важити менше, ніж одна книга. І можеш завжди почитати, коли появиться вільний час.

Особливо зручними будуть аудіобуки. Можна їх скачувати у форматі мп3 і слухати на телефоні. Ще простіший варіант — слухати через спеціальні аплікації.

Таким чином мені вдається слухати книжки, навіть займаючись іншими справами, як спорт, їзда в авто чи міському транспорті, прибирання вдома і так далі, а це — подвійно використаний час!

3. Змінюй теми та жанри.

Це зменшить шанси, що якась тематика швидко надоїсть. В своїй більшості я стараюсь читати такі книги як:

1) “нонфікшн” і посібники (чи порадники, не знаю, як правильно)

  • фінансові
  • про бізнес і його різні аспекти
  • про особистий розвиток та організацію роботи і часу
  • біографії

2) класичну художню літературу і 3) духовні, наприклад, Біблію.

На що маю настрій і бажання, те читаю із задоволенням.

4. Читай кілька одночасно.

Не те, щоб одночасно (в ту саму хвилину), але щоб мати більше, ніж одну розпочату на різні теми. Наприклад, вдома можу читати щось одне (фінанси, класика, духовне), по дорозі на роботу слухати щось інакше (біографія, мотивація, порадники по професійному розвитку).

Деякі люди стараються мати різні розпочаті книжки, щоб завжди було щось підходяще під конкретний настрій.

5. Обмежити паразитів часу

В першу чергу маю на увазі соціальні мережі і телебачення. В більшості випадків вони мало що вносять корисного. Просто вбивають час і нудьгу.

Коли їдемо на роботу або чекаємо в черзі до лікаря, то замість без сенсу “скролити” в фейсбуці або інстаграмі, краще почитати книжку.

Кожен має своїх ворогів часу (і енергії), як наприклад серіали, компютерні ігри, щоденні двохгодинні розмови по телефону, футбол і так далі. Якщо грамотно поставити графік на такі речі — “що”, “в які дні” і “скільки максимально можу…” (серій подивитись), то появиться час вдома не тільки для читання.

6. Записуй прогрес

Мати файли на компютері з назвами книг, 1) які хочемо прочитати, 2) які вже прочитали і 3) які читаємо зараз. Ясно, що читаємо не для “галочки”, але все ж це більше мотивує і додає задоволення від процесу. Майже повну версію одного з моїх файлів можеш знайти тут.

Звичайно, якщо попалась вартісна для нас ідея, порада чи щось подібне, то можна собі кілька таких речей записати.

7. Вміти залишити і не дочитувати до кінця.

Якщо книжка є нудна, погана чи просто не подобається — спокійно відкинь її і візьмись за іншу. Деякі люди признаються, як колись попали на нудну книжку. Хотіли її “домучити”, але в якийсь момент здались і взагалі перестали читати.

Ти не солдат на вахті, що мусиш дотягнути до кінця зміни 😉 Життя занадто коротке, щоб читати нецікаві книжки. З власного досвіду признаюсь, за останні півроку я залишив, недочитавши, 3 або 4 книги.

8. Користуйся рекомендаціями

Особливо людей, до яких маєш повагу і бачиш їхні успіхи в тій чи іншій сфері життя. По-перше, буде більше шансів, що добру книгу порекомендують. Ще кілька років тому у Форбсі написали, що в рік видають від 600 000 до 1 000 000 книг — і це тільки в США. Книг є багато і всі не перечитаєш. В принципі, навіть не варто…

А по-друге, книги є непоганою темою для розмови. Мені завжди цікаво послухати, що зараз читають мої колеги по роботі, друзі та ментори.

9. Виділити на читання хоча б півгодини.

Деякі знані люди признаються, що читаючи 1 годину на день, їм виходило близько 50 книг на рік, тобто в середньому одна на тиждень.

Навіть 30хв в день (тобто 3.5год на тиждень) дозволить людині з середньою швидкістю читання мати на своєму рахунку більше 12 книг на рік.

Як бачиш, користуючись тільки останньою порадою, без проблем можеш осягнути таку добру і корисну ціль, як 12 прочитаних книг протягом року. А якщо їх мати деколи під рукою, відібраних по класних авторах чи рекомендаціях, кілька жанрів та ще й слухаючи аудіобуки… тут просто sky is the limit.

Тому, якщо хочеш мати прогрес в кар’єрі, відкрити чи розвинути бізнес, збільшити продажі, або просто стати кращим чоловіком (або жінкою) для своєї половинки — читання правильних книг буде одним з необхідних елементів цілого пазла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.