14 Способів Пасивного Доходу

Хто не хоче заробляти більше грошей? А якщо для цього ще й не прийдеться надто сильно трудитись? Один раз все зробити і потім тільки тішитись з плодів своєї праці? Звучить, як щось мало реальне для більшості людей. Сьогодні хочу поговорити про так званий пасивний дохід, чи він дійсно існує та які є способи на такого роду додаткові джерела доходів.

Уяви, ти лежиш собі на пляжі і попиваєш якийсь смачний коктель. В тебе все добре і ти знаєш, що в цей момент поки відпочиваєш, гроші для тебе самі заробляються. Ти вже не мусиш працювати…

Багато людей запитує себе, що треба зробити, щоб не мусити потім нічого робити? 🙂 Чи це взагалі можливо?

Думаю, щоб один раз щось зробити і потім ціле життя “не мусити нічого робити” – якщо це і можливо, то скоріше як вийняток. В більшості випадків треба буде далі працювати, хоч не так тяжко і не так часто. Але перейдемо до самої суті справи: пасивні доходи.

Що таке пасивний дохід і чи такий дійсно існує?

Можемо сказати, що маємо пасивний дохід тоді, коли отримуємо гроші з якогось активу і не мусимо нічого робити (пасивні), щоб він нам далі приносив дохід.

Але чи дійсно існують повністю пасивні види заробітку? Здається, що все-таки ні, оскільки спочатку ти маєш напрацюватись, щоб отримати “курку”, яка несе “золоті яйця” і потім ще підтримувати її.

Наприклад, купити квартиру, відремонтувати і заселити людей. Вони там живуть і шомісяця платять гроші за оренду. Чи це тепер 100% пасивний дохід? Не зовсім, бо треба було заробити на квартиру, зробити ремонт, знайти нормальних людей, які б там жили, а ще потім час від часу прийдеться шукати нових, якщо старі виселяться. Також раз на якийсь час треба буде освіжити квартиру чи навіть зробити легкий ремонт.

Звичайно, це все ж більш пасивний дохід, ніж ходити на роботу щодня ціле життя і потім жити за 1500грн на пенсії… Плюс, його можна потихо збільшувати і оптималізувати, передавши квартири компанії, яка буде всім займатись за 10-15% від заробітку.

Як почати? Які є способи на пасивний дохід?

Якийсь час назад я прочитав кілька книг, слухав подкасти, трохи пошукав в інтернеті і тепер поділюсь з тобою 14 способами на пасивний дохід. Ну більш-менш пасивний 🙂

1. Нерухомість

  • Орендувати цілу квартиру для сім’ї або поділити на кімнати для різних людей.
  • Орендувати квартиру під офіси і малий бізнес, особливо якщо знаходиться на 1-му / 2-му поверсі.
  • Земля. Наприклад, для супермаркету, складів і т.д.
  • Оренда гаражів.

2. Оренда автомобілів для водіїв убера та інших подібних сервісів. Оренда робочих машин типу тракторів або різних спеціальних пристроїв для людей / компаній.

3. Авторські права: фільми, музика та інше, за що отримуєш роялті.

4. Продаж своїх книг і онлайн курсів.

Якщо ви не крутий режисер, продюсер або співак, то завжди можна поділитись своїм знанням. Як і в попередньому способі, крім якості продукту важливим є також маркетинг. Тому деякі люди замість свого сайту, вирішують виставляти свої курси на популярних платформах, таких як Udemy, Safaribooks і так далі. Більшість письменників користуються послугами видавництв.

5. Депозит в банку.

Можна банально “заморозити” гроші в банку на якийсь термін, не забирати їх, поки відповідний час не пройде і потім отримати відсотки + свій капітал.

При стабільній валюті і економічному зростанні країни, коли немає високої інфляції, відсотки будуть дуже низькими. В Європі люди можуть тільки помріяти про 10% річних на депозитах в банку.

6. Знайти місце на рекламу, будучи посередником.

Наприклад, в селах на проїздних дорогах отримати дозвіл для реклами продуктів чи послуг якоїсь великої компанії. Домовитись з компанією на 1000грн в місяць за одне місце, знайти когось в селі, хто за 500грн поставить таку рекламу на своїй території. Приготувати контракт для людей і для компанії на 3-5 років. В результаті для 10 таких місць можна мати 5000грн в місяць пасивного доходу практично без власного капіталу. Але спочатку треба буде трохи находитись 🙂

7. Робити фотографії на різні теми і продавати на спеціальних сайтах за $1 – $20.

Не дуже орієнтуюсь, як виглядає процес продажі фотографій. Зустрічався тільки з тим, що журналісти та блогери платять якусь суму через платформу за дозвіл на використання фотки, наприклад, в себе на сайті. Приклади таких платформ: 123rf.com, www.istockphoto.com та інші.

Тому, якщо цікавишся фотографією і хочеш підзаробити, то варто розглянути цей варіант.

8. Створити мобільну аплікацію чи компютерну гру.

Навіть безплатні, в яких покладеш рекламу. Якщо ти “шариш”, то знайдеш багато способів, як на цьому заробити. Наприклад, можеш давати бонуси під час гри. Запропонувати гравцям глянути 30-секундну рекламу раз на день за 5000 голдів, коли 1000 голдів здобути займає 2-5хв. Гравці з радістю будуть дивитись ті реклами кожен день 🙂

9. Делегування проектів підвиконавцям.

Якщо надаєш якийсь сервіс (переклади текстів, ІТ) і маєш добру репутацію (і вже трохи вищі ціни), то можна частину чи навіть цілі проекти делегувати іншим працівникам, коли їхня 1 година роботи є дешевша, ніж твоя. Це можуть бути твої знайомі або взагалі люди з інших країн (Індія, Малайзія, і т.д). В такому випадку єдине, що ти будеш робити, це приймати замовлення і отримувати гроші з різниці в ціні. Хоча і цю функцію з часом можна делегувати іншій людині.

10. Приватна парковка.

Звичайно, багато залежить від розташування. Якщо тобі вдасться її організувати в добрій локалізації, прибуток справді приємно здивує. При можливості варто поставити паркомати. По-перше, це зробить твій дохід більш пасивним, по-друге, паркомати не крадуть.

11. Автомийка з самообслуговуванням: людина кидає монетку (або прикладає банківську карту) і може собі помити машину тоді, коли їй зручно (24/7).

12. Акції.

Прослідкувати фінансову історію компаній і купити акції тих, які стабільні та виплачують дивіденди. Звичайно, не рекомендується вкладати останні гроші в акції. Бо при будь-якій фінансовій “турбулентності” в особистих фінансах будемо змушені їх продавати в невідповідний момент.

13. Облігації.

Подібно як з акціями, тут треба почитати і проаналізувати, в які саме облігації варто вкласти гроші. Не те, щоб я якось рекомендував, але варто для порівняння розглянути також державні облігації, оскільки з зароблених відсотків не треба буде платити 18% податку ПДФО (принаймні на день написання статті).

14. Бізнес, який вже не вимагає твоєї участі.

Це може бути будь-який бізнес, який з часом вдасться довести до стану, в якому твоя участь не буде необхідною, щоб він далі приносив дохід. Бізнес система буде працювати, працівники будуть отримувати зарплату, а ти — чистий дохід, який залишиться. Тільки тепер вже без вкладання свого часу і сил, щоб його здобути.

На закінчення

В будь-якій роботі і професії, щоб здобути добрі фінансові результати, треба працювати і бути старанним протягом часу. Так само і для пасивного доходу, все одно спочатку треба напрацюватись, щоб потім тішитись результатами у вигляді додаткових грошей.

Саме тому перспектива, що ти нічого не будеш потім робити мене не дуже мотивує, бо буду хотіти навіть після здобуття фінансової “незалежності” чимось займатись. А все тому, що праця і бажання допомагати іншим людям ввійде в звичку. Але як хтось мудрий сказав: завжди краще працювати, коли хочеш, ніж тоді, коли мусиш.

Тому закочуєм рукави і до роботи 🙂 Впевнений, є ще й інші види пасивних доходів, які я пропустив, тому буду вдячний, якщо поділишся зі мною в коментарях або вишлеш на мій емейл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.