Планування нерегулярних витрат і домашній бюджет

З попереднього посту про домашній бюджет ти вже знаєш, що це таке і як його складати. Знаєш, що там немає вищої математики. Роблячи його систематично, ти вирішуєш на що гроші підуть, а не будеш дивуватись в кінці місяця куди вони розійшлись. Зараз хочу поговорити про те, як приготуватись до більших чи менших витрат, які трапляються максимум кілька разів на рік – про так звані нерегулярні витрати.

Отже, планування нерегулярних витрат. Це витрати, які нас чекають цього року, і до яких треба приготуватись, бо за один раз можна їх не осилити. Як правило, через непланування і неприготування цих коштів, бюджети багатьох людей в минулому не виходили. Насправді це не так вже й складно, нижче показую, як це роблю я.

Спочатку треба їх виписати. До них можна віднести, наприклад, такі витрати як:

  • Подарунки на свята і дні народження (а також їх організація)
  • Страхівка і техогляд авто
  • Лікарі, обстеження та ліки
  • Одяг
  • Табір дітей
  • Квартальні / річні абонаменти чи підписки

… і так далі.

Оцінюємо скільки кожна витрата винесе і додаємо, щоб вийшла одна річна сума за все разом. Це і буде сума, яку так чи інакше треба відкласти протягом року. Якщо тяжко вгадати скільки піде грошей, наприклад, на одяг, то можна згадати скільки витратили за останні 3-4 місяці і так порахувати, скільки буде потрібно за цілий рік. Або сісти і подумати, які речі плануєте купити цього року і в такий спосіб, завкруглюючи, порахувати сумаричну ціну за все.

По логіці, тепер ми мали б ділити цю суму на 12. Таким чином дізнаємось скільки грошей треба відкладати в місяць окремо на наші нерегулярні витрати. Проте, краще поділити її на 10, бо є велика ймовірність, що ми якусь річ забули додати до витрат. Тому, ділячи на 10, отримаємо місячну суму трошки більшу. Це буде страхівкою на випадок, якщо щось таки трапиться, про що ми забули. Якщо ні, то це буде приємним бонусом готівки під кінець року 🙂

Що робити, якщо вже навіть на папері видно, що грошей на заплановані витрати не вистачить?

1. Якщо маєш перед собою виписані нерегулярні витрати, попробуй оцінити, які з них справді є необхідністю, а які забаганкою, попробуй посортувати їх по важливості та необхідності.

2. Оптималізація коштів. Можна дати собі питання, чи дійсно та чи інша витрата має винести саме Хгрн., а не, наприклад, Х-1000грн? В який спосіб можна її зменшити без великих зусиль?

3. Не менш діючим способом є збільшення доходів. Знайти тимчасовий підзаробіток, взяти додатковий проект чи більше годин на роботі і гроші не спустити на черговий гаджет, але відкласти на конкретну потребу. Ну хіба що збираєш якраз на той гаджет 😉

Відкладати гроші на нерегулярні витрати можна на окремий банківський рахунок, або навіть у конверт вдома. Немає великого змісту ставити їх на депозит чи кудись вкладати, оскільки ці гроші по плану будуть використані в недалекому майбутньому і добре їх мати під рукою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.