Що таке біткойн, стейблкойн і метамаск? Крипта для початківців

Сьогодні постараюсь трохи спрощено пояснити основні поняття з якими зустрінуться всі, хто цікавиться інвестуванням в криптовалюти, щоб пришвидшити собі навчання.

Біткойн (Bitcoin, BTC) — найвідоміша і одна з найстаріших криптовалют. Багато хто вважає його цифровим золотом. Як і золото, BTC поступово “видобувають” – на сьогоднішній день їх є близько 19.5 млн штук, а максимальна кількість в майбутньому буде 21млн штук.

На відміну від золота, біткойнами набагато зручніше користуватись, бо воно подільне. Хоч один біткойн коштує дорого, але можна купити його і на сто гривень, бо він складається з менших частин — сатоші.

1 біткойн = 100 000 000 сатоші

Альткойни або альти — альтернативні койни, по суті це будь-які інші криптовалюти, крім біткойна. Наприклад, SOL, DOGE, ADA і інші. Єдиним, хто з альтів претендує на краще трактування, то це етер (або ефір) — $ETH. Стоїть зараз на другому місці після біткойна і є дуже перспективним.

Стейблкойни (stable coins) — це криптовалюти, прив’язані до валюти в реальному світі. На багато сервісів в крипто світі не зайдемо з нашими євро або доларами. Спочатку треба буде поміняти їх на стейбли або етер і вже потім ними щось робити.

Хоча на централізованих біржах і за звичайну валюту можна купляти різні криптовалюти.

Використовування стейблів має кілька тактичних переваг, але про це іншим разом. На початок варто згадати наступне:

  • На сьогоднішній день основними є $USDC i $USDT, які мають велику капіталізацію і забезпечені реальними фіатами (доларами).
  • Стає популярним $LUSD, який є забезпечений етерами.
  • $DAI є забезпечений $USDC i $USDT. Тому немає причини тримати DAI, хіба через інші сервіси (dApps), які приймають тільки його.

CEX (Centralized Exchange) – централізована біржа. Це платформа, де треба зареєструватись, пройти KYC (вислати фото документу і підтвердити, що це справді ти), після чого можна перекидати гроші і торгувати криптовалютами.

Для початківців це полегшення, бо не мусять майже нічого знати, щоб почати. Біржа сама “опікується” активами, ніяких паролів, ключів і іншого пам’ятати не треба, встановлювати також. Тільки треба буде увійти в систему (на біржу) і вже маємо доступ до своїх активів.

З основних бірж можу назвати Coinbase, Bitget, Binance, Bybit і так далі. Список по країнах можна глянути тут: https://www.coingecko.com/en/exchanges

Про небезпеки і як їх уникати я написав ТУТ

DEX (Decentralized Exchange) – децентралізована біржа, де також можна торгувати криптовалютами. На відміну від CEX-ів, DEX-и мають більшу безпеку та передають управління над своїми гаманцями і коштами користувачам. Тут можна знайти новіші проекти (токени), яких ще немає на централізованих біржах.

До популярних бірж DEX належать UniSwap, SushiSwap, Pancakeswap та інші.

Гаманець (Wallet)цифровий гаманець, на який можемо перекидати з біржі і тримати свої крипто активи. Їх є багато видів, створених під різні мережі і потреби.

Такий гаманець може бути у вигляді програми на ноутбуці чи телефоні (наприклад Exodus), розширення в браузері (Metamask) чи навіть фізична флешка (trezor, ledger)

Hot wallet це гаманці, які постійно підключені до інтернету. Вони зручні у користуванні, часто безплатні, але якщо їхній код не відкритий повністю, то є менша чи більша небезпека, що в майбутньому це може бути зловжите.

Тому компанії часто публікують код, щоб доказати, що програма працює в такий спосіб, що тільки користувач буде мати пароль і секретну фразу (seed phrase) для відновлення доступу.

Серед найпопулярніших в цій категорії в екосистемі Ethereum я би назвав Metamask, але їх є багато видів. Недавно записав коротке відео про те, як встановити Метамаск і як ним користуватись.

Cold walletтут ідея в тому, що такий гаманець не є підключений до інтернету, хіба що ти сам вирішиш перекинути на або з нього криптовалюти. Це може бути фізична флешка, яку треба буде підключити до комп’ютера (hardware wallet), або просто записані на папері ключі — приватний і публічний (paper wallet). Публічним ключем ділимось з людьми, щоб пересилали нам туди кошти, а приватний нікому не показуємо, це як пароль.

Вони незручні в користуванні, платні (hardware wallet) але теоретично можуть бути більш безпечними в довшій перспективі.

Поки що це все, більше інформації можеш знайти в інших моїх публікаціях 🙂

Якщо тобі вдалося вже зареєструватись на крипто біржі, можливо тебе зацікавить моє відео про те як зменшити оплати в світі криптовалют

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.