Як складати та успішно реалізовувати (новорічні) цілі?

Надходить кінець року і багато хто робить чергову спробу поставити собі якісь цілі в Новому році. Чи то схуднути, чи заробляти більше грошей, більше часу проводити з рідними, поміняти роботу, написати книжку і так далі. Але як наші бажання і плани перетворити в конкретні дії і таки осягнути бажаний результат?

Вже під кінець січня більшість людей знеохочується, “опускає руки” і перестає продовжувати те, що запланували. Однією з причин може бути той факт, що планування відбувалось між 5 і 6 бокалом шампанського (чи чогось міцнішого) вночі з 31 грудня на 1 січня. 🙂 Дійсно, більшість людей вже під час першого місяця не втримуються в новорічних постановах і залишають свої плани — деякі статистики в Штатах кажуть, що таких людей 92%!

Тому перш за все пропоную виділити собі хоча б годинку, спокійно сісти і скласти список цілей на наступний (або вже теперішній) рік. Сьогодні поділюсь з тобою кількома порадами, як підходити до планування цілей і збільшити шанси їх успішної реалізації.

1) Всі свої мрії та ідеї запиши і зроби з них цілі.

Є багато окремих публікацій, досліджень і доказів, які підтверджують, що записування має велике значення. Можливо, я також напишу окремий пост про результати таких досліджень. Але коротко кажучи, записуючи, ми краще пам’ятаємо про свої цілі, статистично ставимо себе набагато вище від тих, які не записують. Ще більше стимулюється на роботу наш мозок і, коли дивимось на написане та обдумуємо план, збільшується наша мотивація. Успішні люди записують свої цілі.

2) Цілі можна планувати в 7 сферах нашого життя.

  • Кар’єрні
  • Фізичні
  • Фінансові
  • Інтелектуальні
  • Духовні
  • Сімейні
  • Соціальні

Для довготривалих позитивних ефектів добре планувати і реалізовувати цілі у всіх сферах. Ті сфери життя, в яких ми “кульгаємо”, хоча б мінімально підтримувати, щоб не стався дисбаланс і не зачепило інші, більш успішні частини. Зіг Зіглар (Zig Ziglar) називав це “колесом життя”, яке круться нормально і безпечно, коли всі 7 його частин є в більшій чи меншій мірі в порядку.

3) Цілі мають бути S.M.A.R.T. (smart з англійської означає розумний)

Виписані цілі треба підкорегувати і зробити з них “розумні” цілі. Є кілька пояснень абревіатури “SMART”. Щоб наші цілі були SMART, вони мають бути:

Specific — конкретні.

Measurable — вимірювальні

Actionable — очікують активних дій з нашого боку

Realistic — реальні і можливі до виконання

Time-bound — обмежені в часі.

Саме тому “трохи схуднути” не працює, але “похуднути на 6кг за 6 місяців, щоб важити 78кг” вже виглядає на ціль. “Більше читати” не працює, але “прочитати 12 книг протягом року” дає якусь конкретику і ніби підказує, що це 1 книга на місяць.

4) Вибрати тільки декілька цілей, найважливіших для тебе.

Все зробити, звичайно, часу не вистачить. Тому треба вибрати тільки декілька (до 10) цілей, але таких, які справді є важливими для тебе. Бо якщо візьмешся за щось, що в твоїх очах не є важливим, то при перших трудностях можеш легко знеохотитись.

Щоб полегшити вибір цілей, деякі люди виписують кілька (5) причин, чому конкретна ціль є для них важливою. Коли маєш причини, чому хочеш чимось зайнятись і щось осягнути, буде простіше вибрати тих 5, 7 чи 10 основних цілей. Ті аргументи можуть потім стати доброю мотивацією, коли буде важко в процесі.

Всі ми зустрічались з поняттям конфлікту важливих і негайних справ. Важливі, як правило, не вимагають від нас негайної дії, хоча ми знаємо, що вони є важливими. Це може бути добре виховання дітей, правильне харчування чи заощадження на пенсію. Негайні справи тиснуть на нас і вимагають нашої уваги і зусиль якнайшвидше. Наприклад, звіт на роботі, який треба зробити на вчора, або незадоволений клієнт, з яким негайно треба зустрітись і поговорити. На жаль, часто ми відкладаємо важливі справи, а посвячуємо час і зусилля тільки на негайні. Тому на це також варто звернути увагу, коли будеш “фільтрувати” свої цілі.

5) Визнач перше завдання, з якого хочеш почати

Ти ще тільки починаєш планувати, але вже зараз вибираєш перше завдання, яке хочеш зробити для кожної з цілей. Часто буває, що спочатку треба просто почати робити, а тоді прийдуть ідеї на наступні кроки, які треба виконати.

6) Резервуй час на виконання завдань, які наближатимуть тебе до реалізації твоїх цілей

Це може бути календар на телефоні чи компютері. Важливо, щоб це був конкретний час, який призначиш тільки на роботу над завданням.

7) Регулярно перевіряй прогрес.

Переглядай свій список цілей і коригуй при потребі. Деякі люди складають приблизний план завдань раз на 3 місяці і стараються поступово йти за ним. Інші складають раз на місяць, ще інші складають тижневі плани. Головне, щоб було зручно працювати і час від часу слідкувати, що йде згідно з планом, а що ні.

Якщо маєш питання на цю чи інші теми, можна задавати їх в коментарях, або на мій емейл, який можна знайти тут. Якщо маєш якусь свою систему планування робочих чи приватних цілей, то сміло можеш поділитись. 🙂

Бажаю всім щасливого і плідного 2019 року!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.