Як Обійти Прокрастинацію?

З цим стикався кожний з нас. Ти розумієш, що треба взятись за якусь роботу, наприклад, вчитись до сесії, але тобі не хочеться. Відкладаєш це на потім і займаєш себе чимось іншим, менш важливим. В чому причина, що людина ніби розуміє, але не може себе взяти в руки? Певні справи відкладає на потім знову і знову. Як з цим справлятись?

Напевно студентські сесії – це найяскравіший приклад. Студент робить все, що завгодно, лиш би не готуватись до екзамену:

“Треба хату нарешті прибрати, їсти приготувати, поговорити з батьками, друзями, відпочити, відпочити від відпочинку, провітритись, глянути емейли (може далекий родич-мільйонер залишає мені 100мільйонів і вже не мушу вчитись), глянути новини, серіал, футбол, бокс, ютуб, трохи пограти в щось на компі або телефоні, порядок на робочому столі, закупи зробити, перестановку в кімнаті – бо то крісло при вході мене вже дістало…”

А навіть як вже сяде, то через 10 хвилин захочеться подивитись, що там на фейсбуці чи телеграмі. І з тієї “робочої” години, реально продуктивних було хвилин 25-30.

Треба зрозуміти, що прокрастинація буває часто через те, що ти перегружений або завдання виглядає надто тяжким чи незрозумілим. Організм просто може в такий спосіб захищатись, а тому:

1. Дбай про себе

Подумай про своє самопочуття: чи ти висипаєшся, чи якісну “бензину” вливаєш в свою машину. Скільки клопотів в даний момент маєш на собі — можливо, варто зробити перегляд справ, якими займаєшся останнім часом і частину призупинити або перестати взагалі? Можливо, є люди, яким пора сказати “ні” або хоча б “не зараз”?

2. Розбий завдання на менші кроки

Замість готуватись до екзамену (звучить не дуже) або сесії (ще гірше), ти б взявся за конкретну тему або розділ. Менші і конкретні кроки, які реально закінчити полегшать справу.

Поміняти кар’єру — надто загально. Це проект, який вимагає планування і поділу на менші кроки і конкретні завдання.

3. Плануй виконання завдання наперед

Найкраще, щоб місце і час, коли ти будеш тільки цим одним займатись було заплановане наперед. Люди часто бояться планування і рамок, але це справді помагає і з часом дає почуття свободи.

4. Записуй думки

Якщо тобі пригадається “щось важливе”, що треба перервати роботу, бо потім забудеш, то просто запиши собі це на карточці, щоб коли закінчиш, не забув.

Наприлад, обіцяв комусь передзвонити і тепер згадалось, хочеться перевірити емейл чи фейсбук, бо чекаєш відповіді і так далі.

5. Метод 5 секунд

Хочеш почати щось робити, але бачиш, що таки не можеш себе заставити і хочеться відкласти. Якщо вдасться зловити себе на такій думці, зупинись, закрий очі і порахуй від 5 до 0. І просто берешся за роботу. Для багатьох людей, як вони вже почнуть щось, то далі вже є легше.

6. Звертай увагу на свою прокрастинацію

Подумай, з чим це звязано: змученість, надто тяжка справа, яку треба розбити на менші частини або попросити когось про допомогу, інше. Так зрозумієш, як собі краще допомогти.

7. Моніторуй активність

Буває, що ми постійно чимось зайняті. Але по факту мало що зроблено протягом дня. Тому роби підсумок скільки часу ти фактично був сконцентрований на основній справі, а скільки часу займався чимось іншим.

Продуктивного тобі дня! 🙂

Рекомендовані статті:

Чому вставати зранку корисно для твого здоров’я, душі і гаманця?

Як Ефективно Приймати Рішення?

Як навчитись економити, щоб гроші залишались?

2 коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.