Як Ефективно Приймати Рішення?

Бувають моменти, коли людина днями чи навіть тижнями роздумує, ночами погано спить, а все тому, що їй треба прийняти якесь рішення — чи щось зробити чи ні. Можливо і ти був свідком, як дехто з твого оточення мав таку проблему. А може ти й сам був в такій ситуації.

Крім випадків, які так критично впливають на нас, є речі простіші, які можуть нас тримати менше часу і зіпсувати нам не кілька тижнів, але, наприклад, цілий день. Це все в більшій чи меншій мірі виснажує, забирає нам час і енергію.

Вміння ефективно приймати рішення є важливим і цінним активом для людини як в бізнесі так і в приватному житті. Компанії купляють серйозні курси для топових працівників, міжнародні видавництва досліджують і пишуть публікації на цю тему.

Мені вдалось зібрати кілька простих порад, дотримуючись яких, ти зможеш ефективно розпоряджатись своїм часом і силами, приймаючи ті чи інші рішення.

1. По-перше, вирішити не вирішувати — це також рішення, яке може бути правильним.

Є моменти, коли неважливо що зробимо, воно і так не допоможе, або зробить ще гірше.

Чи були в тебе моменти, коли ти був реально злий і прийняв якесь рішення або вислав якийсь емейл — і краще б ти цього не зробив? Або в тебе були моменти, коли ти був наляканий і під впливом страху прийняв якесь рішення чи вислав емейл і так само краще було цього не робити?

Тому, якщо відчуваєш себе в поганому емоційному стані, наприклад, сильна змученість, страх або гнів — тоді варто дати собі час виспатись і на другий день подивитись на проблему чи ситуацію більш адекватно.

2. Прокрастинацію (постійне відкладання на потім) можна обійти, ставлячи собі дедлайн — дату, коли ти мусиш таки зупинитись і вирішити цю справу без наступного відкладання на потім.

Ставиш собі дату, до якої ще збираєш інформацію, спостерігаєш, молишся, радишся і так далі. Приходить дата дедлайну — стаєш і приймаєш рішення.

3. Виділи адекватну кількість часу для того, щоб обдумати і прийняти якесь рішення.

Чим більший вплив має це рішення, тим більше часу на це виділи.

Рішення для покупки авто чи по контракту на мільйон доларів в компанії з річним прибутком 3 мільйони — це серйозні рішення, яким треба приділити більше часу і уваги.

На маловажливі рішення витрачай мало часу. Чи ти звертав увагу, як деякі люди думають півгодини над тим, яку жуйку собі взяти чи який батончик купити?

Отже, пришвидши вирішення малих речей, тим самим заощадиш не тільки час, але й свої емоційні та духовні сили для вирішення більших справ.

Ці 3 правила допоможуть значно спокійніше і ефективніше підходити до вирішування проблем і ситуацій.

Якщо тобі потрібно зайнятись більш складною справою і ти шукаєш ще додаткових порад чи інструкцій, тоді помічними можуть бути 4 правила Тоні Робінса:

1. Всі важливі або тяжкі рішення мають бути прийняті на папері.

Бо якщо тримати і обдумувати тільки в голові, то сам собі викличеш додаткову тяжкість і тиск через різні думки, варіанти і сумніви.

2. Будь конкретний і визнач, що в кінцевому результаті хочеш отримати і чому.

3. Рішення, як правило, приймаються оцінюючи ймовірність.

Не очікуй 100% точності і впевненості, не чекай на неї, бо це стається дуже рідко. Деколи через таке очікування втрачається сама нагода, над якою ти довго думав і шукав 100% підтверджень.

4. Якщо не знаєш який варіант вибрати із кількох можливих, керуйся пріоритетами.

Не завжди будеш мати все зразу в одному рішенні чи ситуації. Деколи приходиться вибирати. Саме тому оціни і постав речі, які є на кону, в список від найважливіших до найменш важливих. (1, 2, 3, 4, 5). Це допоможе тобі вирішити як поступити і що з цього отримаєш. Наприклад, “варіант перший”: (1, 3, 4, 5), “варіант другий”: (2, 3, 5) і так далі.

3 коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.