Як боротися зі стресом? Частина 2

Сьогодні мова піде про дві наступні стратегії боротьби зі стресом, про які я дізнався на курсі. А саме про зосередження на власних емоціях та уникання стресу. Також поділюсь своїми думками щодо цих матеріалів. В першій частині, крім загальних відомостей про стрес, можна знайти опис і приклади першої з трьох стратегій боротьби з ним. А конкретніше – про зосередження на розв’язанні проблеми.

Отже наступна стратегія полягає на зосередженні не стільки над проблемою, як над нами самими, а точніше зосередженням на емоціях (Emotional-focused).

Це стратегія роботи над собою для коротко- та довготривалих позитивних ефектів.

Для короткотривалого полегшення від стресу можуть бути помічні наступні речі:

  • Перерва, навіть мінімальна (2-5хв). Під час гарячих дискусій на роботі чи в інших стресових ситуаціях, взяти паузу допоможе оминути неприємні зриви емоцій та слів, результат яких може бути різний.
  • Прогулянка на свіжому повітрі
  • Жарти — сміх і підняття настрою обнижує відчуття стресу та розряджає атмосферу довкола нас
  • Музика, найкраще інстументальна, класична.
  • Дихання — зосередившись навіть на 10-30 секунд на власному диханні, роблячи кілька глибоких подихів і повільно видихаючи повітря також вплине позитивно на наш організм. Бо, по-перше, таким чином увагу переключаємо від тиску і стресу на дихання і, по-друге, глибоке дихання насправді допомагає організму трохи відновитись.
  • З’їсти трохи чорного шоколаду
  • Випити склянку води.
  • Короткотривалі фізичні вправи (якщо є така можливість)
  • Молитва і віра в Бога. Довіряння своєї ситуації Богу, який є Всемогутній і хоче для нас добра, облегшує рівень стресу і може допомогти з меншими нервами і емоціями побороти чи перебути тяжку хвилю.

Тепер прийша черга порад, що добре робити систематично. Це допоможе простіше переносити стресові моменти і бути менш вразливими на тиск ззовні і психологічне виснаження в довшій перспективі.

  • Спорт. Не професійний, а аматорський. Бігання, плавання та інше. Це також можуть бути звичайні вправи вдома або заняття в спортзалі. Здорове фізичне навантаження сприяє виробленню ендорфін (так званий “гормон щастя”), який зменшує біль і нормалізує різні механізми в організмі.
  • Регулярний і добрий сон. Треба давати організму відновитись.
  • Правильне та здорове харчування.
  • Довші перерви — канікули, рекреація, тощо. Треба робити трохи довші перерви від роботи і щоденного рутинного життя.
  • Молитва і віра в Бога також дає довготривалі ефекти. Надає сенс нашому життю, облегшує нашу психіку від депресивних та інших деструктивних думок.
  • Періодичні розмови з наставниками / духівниками.
  • Спілкування з соціальними групами (сім’я, близькі друзі, нетоксичні знайомі, гуртки). Людина потребує живого спілкування з іншими людьми. Не тільки через соціальні мережі.
  • Професійна допомога. В тяжчих випадках, якщо немає добрих наставників/духівників чи близьких, які могли б допомогти, варто подумати про професійну допомогу у вашій кризовій ситуації.
  • Інші добрі навики і звички. Це не тільки сон, спорт і харчування. Це також спосіб думання. Перевчати себе бачити загрозу і небезпеку в кожній некомфортній для нас справі, але навпаки бачити в ній виклик, щось, що класно було б пройти, перемогти.

Також добре пам’ятати, що ми тільки люди, які не є ідеальні.

Президентам і політикам, зіркам та сильним світу цього трапляються неприємні ситуації, про які більшість людей забуває вже через тиждень! Хоча про це пишуть в газетах, показують по телевізорах, люди говорять між собою. Чому? Бо людину цікавить вона сама і те, що інші про неї думають. І то набагато більше, ніж те, що вона думає про людей. Коли Андрія раптово заболить зуб або голова, він моментально забуде про сотні постраждалих від землетрусу в Індонезії чи черговий скандал політика в Верховній Раді. Його заболів зуб.

Замість того, щоб перейматись речами, на які ми не маємо впливу, краще зосередитись на тому, де наші дії можуть щось поміняти. А навіть коли здається, що ми нічого не контролюємо, все ж можемо контролювати нашу реакцію і поведінку.

Окей, тепер переходимо до третьої стратегії, яка полягає на Униканні стресу (Avoiding-focused).

Стратегія уникання є як палка з двома кінцями. Може бути корисною, але тільки в певних ситуаціях і без зловживання. Наприклад, нехай вашим основним обов’язком на роботі є підготовка і презентація продукту потенційним клієнтам. Якщо ви постійно будете уникати стресу, беручи лікарняний якраз в день презентації, то вкінці-кінців вас звільнять 🙂

З іншого боку, уникання непотрібних конфліктів і сварок, або людей, після яких ви завжди погано почуваєтесь, в більшості випадків може бути добрим прикладом застосування цієї стратегії.

Крім ситуаційних прикладів, стратегією уникання стресу можуть бути продумані свідомі життєві рішення. До таких можна віднести зміну роботи чи кар’єри, переїзд до іншого помешкання чи навіть країни.

На завершення

Всі три стратегії фокусування: 1) На розв’язанні проблеми, 2) На наших емоціях і самопочутті та 3) На униканні проблеми ми використовуємо постійно в різних життєвих ситуаціях. Часто це відбувається на “автоматі”. Якщо задоволені своїми результатами, то супер, а якщо ні, то можливо варто підважити деякі навики поведінки і себе хоч трохи перевчити.

А як ти собі даєш раду в стресових ситуаціях і що тобі помагає? Використовуєш якісь “хаки” чи не маєш потреби, бо взагалі нічим не переймаєшся? 🙂 Напиши в коментарях або на мій емейл!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.