Яка користь від записування витрат для домашнього бюджету? Чи взагалі варто в це гратись?

Цього разу хочу поговорити про те, чому варто записувати витрати, про позитивні результати цього, а також чи справді час, який виділяємо на нотування є того вартий. Цей пост є продовженням теми домашнього бюджету і є однією із його заключних частин.

З попередніх постів вже знаємо, що нотування витрат і планування бюджету це не одне і те саме. Інструкцію, як запланувати бюджет на місяць, можна знайти тут. Нижче показую свою точку зору чи вартує час посвячений на списування витрат тим вигодам, які воно дає для нашого фінансового стану.

Оскільки я сам вже довший час щомісяця складаю бюджет і контролюю свої витрати, хочу поділитись своїм досвідом і думками. Спочатку про користь, а пізніше ідеї, як процес нотування зробити більш простим і зручнішим.

Коли маєш свій план – бюджет, а потім дивишся на свої занотовані витрати по категоріях, починаєш розуміти куди йдуть твої гроші насправді, починаєш бачити свої звички, імпульсивні покупки речей, які не були необхідні. І власне тоді, маючи план, ти можеш робити певні зміни в своєму житті. Наприклад, може виявитись, що твоєю проблемою є часті походи по кафешках і ти тратиш великий відсоток своїх доходів на їду в них. Тоді розумним було б хоч трохи обмежити це і більше готувати і їсти вдома, а зекономлені гроші послати (так, ти вже кажеш грошам, що робити) на сплату боргів чи швидшу будову фінансової подушки безпеки.

Також позитивним фактором записування витрат є те, що ми робимось менш чутливими на агресивний маркетинг та імпульсивність. Перед покупкою частіше задумуємось, чи нам це реально потрібно. Бо якщо покупка чергової пари взуття (з категорії, наприклад, “Одяг”) не була запланована, а дуже хочеться, прийдеться зупинитись і подумати, з якої іншої категорії витрат треба перенести гроші. Тобто подумати і вирішити, від чого прийдеться відмовитись, щоб це купити і чи це взагалі можливо.

З іншого боку, якщо маєш виділені гроші на розваги чи якусь покупку, то розважаючись, не будеш перейматись, не будеш мати якесь почуття провини, що тратиш гроші. Навпаки будеш мати набагато більший психологічний комфорт, зможеш нормально потішитись за покупку, бо це було заплановано. Бюджет і контроль витрат не обмежують, а навпаки дозволяють витрачати гроші на заплановані речі.

Де можна записувати витрати і вести бюджет? Є декілька варіантів:

  • Зошит і ручка. Доволі старомодний варіант, хоча є люди, яким так зручно, а це основне. Я сам колись нотував в записнику доходи і витрати. Як на мене, на наш швидкий спосіб життя це вже трохи не оптимально, бо є кращі можливості.
  • Файл в Екселі. Все, що можна тримати в зошиті, також можна тримати і в Ворді, а ще краще в Екселі, що на мою думку набагато зручніше. Мінімальне розуміння Екселя допоможе вам користуватись готовими шаблонами на бюджет, або ж створити чи змодифікувати щось, що більше підходить нам.
  • Спеціальні аплікації на мобільний і комп’ютер. Це ще один крок вперед, бо деякі з них дозволяють мати доступ до бюджету як на компютері вдома, так і на мобільних. Через синхронізацію навіть декілька людей мають змогу вписувати дані коли їм буде зручно, незалежно від їхнього місцезнаходження. Наприклад, пішов на продуктові закупи, купив, за кілька секунд вписав це в телефон і забув.

Є багато різних аплікацій, як на телефон, так і на комп’ютер. Оскільки я все ще не маю в них потреби, а отже і досвіду, нижче подаю тільки ті, про які чув позитивні відгуки від своїх знайомих:

  • Microsoft Money
  •  YNAB (You Need A Budget)
  • Every dollar (everydollar.com)

Можливо, добрих чи навіть кращих програм є більше, отже якщо хтось хоче, може ділитись назвами і своїм досвідом в коментарях з іншими.

Для тих, хто все ж хоче користуватись таблицями Екселя (я один з них), щоб не забути, що купляли в місті протягом дня, можна собі записати в телефоні: категорію і суму. А ввечері за 2-3хв переписати в Ексель. Якщо в одному магазині робимо змішані закупи (їда, гігієна, діти, авто), то варто взяти чек і вдома за кілька хвилин спокійно записати.

Бажаю всім хорошого дня і успіхів з вашими фінансами!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.