Що таке твоя вартість нетто і як її рахувати?

Нещодавно наткнувся на книжку “Secrets of the Millionaire Mind”, в якій автор заторкує різні цікаві теми, наприклад, в яких речах спосіб думання багатих відрізняється від способу думання бідних чи людей середнього класу. Одна з цих речей стосувалася поняття вартості нетто, про яку хочу розказати сьогодні.

Багаті концентруються на їхній вартості нетто. Бідні ж концентруються на доходах з роботи”. Отже, що таке вартість нетто людини? Говорячи по-простому, твоя вартість нетто (англ. net worth) – це різниця між твоїми активами (все, чого ти є власником), і твоїми пасивами (зобов’язаннями – все, що ти винен комусь).

В журналі Форбс чи іншій пресі, яка описує статки найбагатших людей, рідко коли зауважимо, щоб мова йшла про те, скільки хто заробляє в місяць чи яку отримує зарплату. Там говориться вже про приблизно підраховану суму їхніх активів – нерухомостей, готівки, цін акцій і інших цінних паперів чи окремих фірм, яких вони є власниками.

Якщо звернемо увагу, то серед людей бідних і середнього класу не прийнято говорити: “Скільки коштує весь твій маєток на сьогодні?” або “Ти знаєш, Віктор цього місяця продав свій бізнес і його вартість нетто тепер складає близько 5 мільйонів доларів”. Як правило люди питаються скільки заробляєш, або на скільки тобі підвищили зарплату. І хоча більшість людей не є багатими, то все ж варто знати стан нашого майна і час від часу (хоча б 1 раз на 3 місяці) його обновлювати. Ті, що стараються похуднути і тримають дієту чи ходять на фітнес, часто стають на вагу, щоб побачити чи є прогрес і чи їхні зусилля того варті. Подібно до цього кожен, хто хоче покращити свій фінансовий стан, має систематично переглядати, як змінюються його активи і чи вартість нетто збільшується.

Щоб порахувати свою вартість нетто, випиши і додай всі свої цінні речі, якими володієш. Це може бути готівка, квартира, дача, земля, фінансові продукти (акції, облігації), теперішня вартість свого бізнесу і так далі. Тепер від цієї суми відніми свої борги. До них може належати іпотека, кредит на авто, кредитка, а також борги іншим людям, якщо такі є.

Буває, що деякі люди мають від’ємну вартість нетто, тобто їхні зобов’язання щодо банку чи інших організацій/людей є вищі, ніж вся їхня власність. На прикладі нижче (дані видумані), людина була б “на плюсі”.

Така вправа може допомогти відкрити очі і побачити, як реально вигляє наш фінансовий стан. Бо інколи думаєш, що все ніби в тебе добре і “якось воно тягнеться”, але, подивившись на список боргів, починаєш розуміти, що треба щось змінювати. Для декого це може подіяти в протилежну сторону і людина може заспокоїтись, що не все в неї аж так погано 😉

Тепер час порахувати і дізнатися, яка ж реальна ситуація в тебе… Нижче подаю готовий калькулятор в файлі Excel, хоча можеш це порахувати і на картці паперу чи в інший спосіб. Цікаво, чи дуже здивований за результати і чи вони вийшли такими, яких очікував? В будь-якому випадку в разі неясностей чи запитань, або щоб просто поділитись враженнями, давай знати в коментарях або на мій емейл.

Бажаю всім хорошого дня і фінансових успіхів!

Посилання на калькулятор: Моя_вартість_нетто

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.