Топ-5 Книг, прочитаних мною в 2019 році

Трохи з запізненням, але все ж поділюсь моїм списком топ-5 книг, які прочитав в минулому 2019 році. Як і попереднього разу, список є суб’єктивним, в якому появилися книжки, які вчасно попали мені під руку. Крім задоволення від читання (або слухання), принесли мені конкретну інформацію, поради і мотивацію.

Ну що ж, починаєм!

1. Daniel Lapin “Thou Shall Prosper. Ten commandments for making money”

Якщо б мав описати що найбільше характеризує цю книжку в двох словах,, то сказав би критичне мислення. Цікава, насичена різними спостереженнями і прикладами з життя. Основний напрям на успішність в кар’єрі, бізнесі і загалом зароблянні грошей.

Автором книги є американський єврей, який крім того що є бізнесменом, то ще й на додаток равином. Книжка складається з 10 розділів. Кожен з них описує правила, притримуючись яких, буде простіше заробляти гроші.

Наприклад, перше правило звучить: “Повір в гідність і моральність бізнесу”, друге: “Збільш мережу зв’язків з багатьма людьми”. Багато прикладів та ідей, як застосувати це в житті. Багато історій. Книга розвіює міфи як про євреїв в бізнесі, так і про багато інших речей, зв’язаних із зароблянням грошей. Книжка немаленька, але варта потраченого часу. На жаль не знайшов ані українського, ані російського перекладу. Але якщо знаєш англійську, польську чи іншу європейську мову, то без проблем можна її знайти.

2. Джонсон Спенсер. “Кто забрал мой сыр?”

Якщо попередня книжка була за розмірами трохи великою, то цю зможеш прочитати за годину. Це класика і читається легко. Вона буде корисною всім, а особливо тим, які не задоволені своєю ситуацією в якійсь сфері життя. Найбільш близькою може бути для підприємців і звичайних людей, які знаходяться в скрутному фінансовому становищі.

3. MJ DeMarco. “The Millionaire Fastlane”.

Спочатку MJ розповідає відверту історію свого життя. Як розвинув свій бізнес, який вдалось дорого продати, а потім викупити назад. Про різні помилки, яких допустився. Про мрію купити собі ламборджіні, яку вдалося здійснити.

Основна ідея книжки показує три дороги, якими ходять люди: тротуар для пішоходів, (sidewalk), повільна дорога (slowlane) i швидка дорога (fastlane).

Повільна дорога:

Ціле життя працюєш на когось, заощаджуєш 10% доходів, які потім інвестуєш в інвестиційні фонди. Так, дякуючи складним відсоткам і часу, вони тебе зроблять мільйонером, але тобі вже буде 60 років! І надто сильно тішитись цим ти вже не зможеш — для чого тобі тоді буде ферарі? Отже, ідея повільної дороги — це середній клас людей, які живуть “нормальним” житттям, працюють на ставку і будуть мати (якщо доживуть! – додав би автор:) ) щасливу старість.

Тротуар: Що думає автор про тротуар?

Якщо повільна дорога є для нього сумнівна, то тротуар — це просто дурість. А цією дорогою ходять більшість людей на світі. Якщо люди, які їздять “повільною дорогою”, зі своїх доходів щось відкладають і інвестують, то люди з “тротуару” роблять навпаки. Для них важливо прожити щасливе сьогодні, хоч трохи вкусити розкоші зараз і не думати про завтра.

Вони не мають фінансових цілей і заощаджень. Якщо заощадження або додаткові гроші появляються, то практично зразу витрачаються на консумпцію — покупки нових гаджетів, ще кращого одягу, новішої машини. Серед “тротуарних” людей є багато тих, хто добре заробляє, проте вони завжди знаходяться один крок від банкротства. Для них важливе швидке задоволення вже тепер. І кредити допомагають їм в цьому. А тому мусять ще більше працювати, брати додаткові години на роботі, щоб могти ще більше витрачати. І так в коло.

Швидка дорога: Що таке швидка дорога і хто нею їздить?

Швидкою дорогою їздять люди, які в той чи інший спосіб займаються бізнесом. Це не споживачі, а ті, хто щось створює. Це різного роду виробники, а інші люди є споживачами їх “продуктів”.

Якщо працюєш на ставку, то отримуєш зарплату, яка пов’язана з твоїм часом. Твоїм клієнтом є роботодавець, який тобі платить за години роботи, яких маєш тільки 24 на добу.

Ідея в тому, щоб щось створити і потім збільшити продаж. Написати книжку, приготувати курс, створити аплікацію або якийсь сервіс. Одним словом бізнес-систему, де збільшуючи кількість клієнтів, не мусиш збільшувати кількість своїх робочих годин. Люди, які їдуть швидкою дорогою вже не міняють свій час на гроші.

А взагалі, це просто 500 сторінок потужного переконування зайнятись бізнесом і почати щось створювати 🙂 Навіть цей скромний блог є одним із результатів читання цієї книжки, яку рекомендую всім, хто задумується про власну фірму.

4. В. Шекспір “Гамлет”

 

В 2019 році я вперше прочитав “Гамлета” і таки вирішив додати цей твір до сьогоднішнього списку. Це справжня класика, де крім цікавого сюжету та опису манер і способу думання різних слоїв населення (від вуличних акторів до вельмож і короля), ти знайдеш масу цікавих думок, серйозних роздумів і, звичайно, крутий драматичний кінець.

Недаремно Шекспір вважається одним із найвидатніших драматургів не тільки Англії, але цілого світу. Тому для різноманіття, між “робочими” книжками, можна сміло цю річ прочитати 🙂

5. Jon Acuff “Finish: Give Yourself the Gift of Done”

З почуттям гумору, класними історіями і прикладами з власного життя автор розказує, як таки доводить проекти (як робочі так і приватні) до кінця. Витягує на світло наші сховані страхи і комплекси, які в той чи інший спосіб заважають нам завершити деякі справи. Порад було досить багато, але зараз поділюсь двома, які мені запам’ятались.

Перша порада: “Вже під час планування скороти свою ціль вдвічі, або збільш вдвічі час на її виконання”.

Люди часто надто оптимістично підходять до планування і потім вже на початках, бачачи, що воно не йде по плану, розчаровуються в собі, опускають руки і все… А зменшення цілей наполовину (або збільшення часу вдвічі) зробить те, що ми вже від початку будемо бачити добрий результат і це буде навпаки нас мотивувати рухатись далі.

Друга порада: “Витримай недосконалий день.”

Це всім знайома проблема. Ти щось собі постановляєш не робити (або робити) протягом якогось часу. Наприклад, ходити в спортзал 3 рази на тиждень, або щодня зранку вставати о 6:00. І от ти починаєш, все добре, все виходить. Ти задоволений, все йде по плану.

Але наступає “недосконалий” день, коли тобі не вдалось зробити те, що ти постановив. Ти проспав, або не пересилив себе і встав о 8, а не о 6… Що тепер робити? Пережити цей день і продовжити далі! На жаль, при першому ж “падінні” ми часто розчаровуємося і залишаєм постанову, бо очікували, що кожен день буде ідеальний, кожен запланований крок виконається так, як ми хочемо. Все, що треба зробити, це пережити недосконалий день і продовжити далі наступного дня.

Цікаво, що цю пораду можна застосувати не тільки до таких постанов, як вставати зранку, але також до різних проектів. Якщо сьогодні день недосконалий і щось не вийшло, то треба його витримати і продовжити далі завтра.

Більше порад і мотивації шукай в книжці 😉

Поки що це все. Надіюсь, що щось приглянеш і для себе. А якщо хочеш більше книг, то ТУТ знайдеш список, які я прочитав за попередні роки, а також ті, які чекають в черзі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.