Топ 5 Книг прочитаних за 2020 рік

Час летить, а я “заборгував” описати п’ять книг, які дали мені найбільшу вартість в 2020 році. Крім очевидних подій на світі, для мене 2020 був роком практичного інвестування. А тому перші дві книги зв’язані саме з фінансами і інвестиціями. Про наступні три дочитай до кінця 😉

1. Роберт Кійосакі. “Квадрант грошового потоку”

Її можна назвати продовженням першої частини (бідний-багатий тато), тільки з практичними вказівками по бізнесу та інвестиціях. Деякі принципи я використовував ще в процесі читання і планую до неї повернутись.

Перша частина докладно пояснює поняття Квадранту грошового потоку, всі його складові (працівник, спеціаліст-фрілансер, бізнесмен, інвестор) і стратегії, що робити в залежності від твоєї ситуації. Наступні частини є повязані із бізнесом, особистим розвитком і на кінець інвестуванням.

Матеріал буде корисним для людей різного рівня фінансової свідомості. Навіть якщо ти тільки починаєш вчитись або вже маєш бізнес і інвестуєш, є великий шанс, що знайдеш щось цікаве для себе.

2. Джордж Самюэль Клейсон. “Самый богатый человек в Вавилоне”

Супер книжка. Цікава, бо містить багато історій, а також конкретна, бо знайдеш конкретні поради і підсумки. Багато знайомих ділились зі мною позитивними відгуками, а я особисто прочитав її двічі за останні два роки.

Вперше видана майже сто років тому (1926 року), але притчі і висновки з них мають цінність і в наші дні. Для прикладу, нижче подаю перший і пятий із “П’яти законів золота”:

“Золото приходит и умножаеться в руках человека, который откладывает не меньше 10% от своих зароботков, чтобы создать для себя и семьи накопления на будущее”

“Золото бежит от человека, который вкладывает его в непосильные начинания, или поддаеться соблазнам ловкачей и проходимцев, или доверается собственной неопытности и романтическим мечтам о быстром обогащении”

3. Генри Клауд, Джон Таунсенд. “Барьеры”

Це книга християнського психолога Генрі Клауда. Описує масу різних життєвих ситуацій, наприклад, в сім’ї, родині, школі, на роботі і так далі, де через невміння людей поставити відповідні рамки для інших, страждають на кінець всі — і ті, хто робить нам прикрість (як правило несвідомо), і самі “скривджені” люди.

Впевнений, що хоча б у кількох прикладах із книжки побачиш щось подібне, що вже траплялось у твоєму житті або житті твоїх знайомих.

Не випадково уточнюю, що автори — християнські психологи, бо багато способів і принципів виводять не тільки з науки, але підкріпляють це цитатами зі Святого Письма. Розвіюються багато міфів, в які ми звикли вірити про “християнську” поведінку з родиною чи на робочому місці.

Думаю, що в першу чергу корисно буде її прочитати тим, які мають токсичні відносини в будь-якій сфері життя, з якими не дають собі раду.

4. Edward Snowden. “Permanent Record“

Автобіографія Сноудена, того, хто розкрив деталі шпіонажу деяких організацій США і те, що вони роблять через інтернет.

Дуже детально, моментами з почуттям гумору, Едвард описує, як працював на американські спецслужби, будучи спеціалістом по інформатиці і мережах. Коли і чому вирішив опублікувати дані, як до цього підготувався, як забезпечив близьких перед тим, як втекти із країни, як шукав журналістів, спілкувався зі спецслужбами і так далі.

Крім самої історії, автор ділиться специфічним досвідом і порадами, наприклад, як утримувати анонімність в інтернеті, як уникнути вербовки зі сторони спецслужб та інше.

5. Кайя Норденген. “Держи мозг в тонусе”

Кайя в цікавий спосіб ділиться нещодавними науковими відкриттями і статистичними даними про мозок та його роботу. Тут можна знайти пояснення, поради і вправи для профілактики від сучасних хворіб мозку.

Деякі з таких хворіб, наприклад, деменція, дуже прогресують в наш час, проте автор пропонує не тільки не занедбувати, але й розвивати свій мозок і тримати його в тонусі.

Тут знайдеш багато загадок, пазлів, способи запамятовування і інші класні вправи, які допоможуть тримати мозок в хорошому стані.

Рекомендовано:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.